5 Mayıs 2016 Perşembe

Php'de İnclude ve Require kullanımı

Php'de include, require  adlı iki tane deyimden bahsedeceğim. Bunlar bir php dosyasını başka bir php dosyasına dahil etmeye yarar. Farklarını yazıp bir örnekle açıklayalım.


include : Bir sayfayı diğer sayfaya eklemeye yarar. Fakat include edilen sayfa bulunmazsa hata verir. Hatayı yazdıktan sonra include'dan sonra yazılan kodlar çalıştırılır.

require : Bir sayfayı diğer sayfaya eklemeye yarar. İnclude ile arasındaki fark eklenilen sayfayı bulamazsa oda hata verir fakat kendinden sonra yazılan kodu çalıştırmaz.

İnclude kullanıldığında sayfa bulunmadı taktirde hata verir ve kullanıcıya kötü bir görüntü oluşturur. Fakat require kullanılırsa sayfa bulunmadığında bir sonraki kodu çalıştırmayacağı kullanıcıya hatadan başka bir şey göstermeyecektir.

require_once : Bu ise dahil edilen sayfanın birden fazla olmaması için kullanılır. Yani iki kez require_once yazmanız durumunda yalnızca bir tanesini çalıştırır. Diğerleri için bu durum geçerli olmayıp yazıldığı kadar çalıştırır. ( Genelde kullanılanda budur)

Aşağıdaki örnek require_once üzerinden anlatılmıştır. Yerine include,require koyarakta aynı sonucu alabilirsiniz.


<?php
$user = "admin";
$password = "1234";
?>

Basit bir config.php oluşturduğumuzu varsayalım. Bu iki değişkeni diğer sayfalarda da kullanacağımızı varsayalım. Tekrar yazmak yerine bu config.php dosyasını kullanmamız gereken sayfalara dahil ederiz.

<?php
require_once("config.php");
session_start();
ob_start();
if(($_POST["username"]==$user) and ($_POST["password"]==$pass)){
$_SESSION["login"] = "true";
$_SESSION["user"] = $user;
$_SESSION["pass"] = $password;
header("Location:admin.php");
}else{
echo "Kullancı Adı veya Şifre Yanlış.<br>";
echo "Giriş sayfasına yönlendiriliyorsunuz.";
header("Refresh: 2; url=index.php");
}
ob_end_flush();
?>

Burada gördüğünüz gibi sayfamıza config.php'yi dahil ediyoruz ve bu değişkenleri bu sayfada da kullanmış oluyor. Bu sayede aynı kodları diğer sayfada da yazmak durumunda kalmıyoruz. Diğer yazılan kodların bununla bir ilgisi yoktur. Örneği somutlaştırmak için basit bir login sayfasından gösterilmiştir.

Faydalı olması dileğiyle..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder